Over de notenlikeur...

Vooraf bedachten we ons product als notenwijn te beschrijven, maar dit doen we niet omdat we daar enkele redenen toe hebben. Dikwijls lezen we ook dat de Belgische bevolking dit soort drankje “porto” noemt ! Kom, kom, dit heeft niets met “porto” te maken...!Porto, of Oporto is een havenstad in het noorden van Portugal. Per toeval maakt men daar een soort lekkere zoete zwaar gealcoliseerde wijn die “port” genoemd wordt. Van Dale laat het gebruik van het woord “porto” voor dit drankje wel toe maar met de vermelding dat het “Belgisch” is...

De notenlikeur waarover we het hier willen hebben heeft niets, maar dan ook niets, met die Portugese wijn te maken. Misschien de kleur...maar zelfs dat niet... Port is rood, notenlikeur is donkerbruin. Ook het woord wijn mag hier niet gebruikt worden. Wijn is het product van de gisting van druiven of het sap ervan. Dat is wijn ! Notenlikeur bevat soms wijn maar daarom is het toch geen notenwijn...

De noten die gebruikt worden voor onze notenlikeur zijn okkernoten of walnoten, terwijl ze nog groen en onvolgroeid zijn. De bolster ervan bevat zeer veel looistof en kleurt onder invloed van zuurstof tot een donkerbruine vloeistof. Daardoor ontstaat ook de donkere kleur van de notenlikeur. Vroeger werd er zelfs inkt van gemaakt !

Uiteraard geeft de groene noot ook een niet onaangename smaak aan ons toekomstig drankje.