Het productieproces

Volgens de overlevering moeten de noten voor deze likeur geplukt worden tijdens de nacht van het feest van Sint Jan. Dit is op 24 juni, ongeveer de kortste nacht van het jaar. Of de likeur daardoor dan beter zal smaken weet ik niet...

De moderne en doordachte norm is, dat men noten moet gebruiken die nog zacht zijn binnenin, waarvan de schelp nog niet gevormd is. Men kan dit testen met een speld. Toch zijn er praktisch geen bezwaren tegen wat oudere noten.De bomen en de noten worden nooit behandeld met chemische sproeistoffen! Onze noten worden met een ladder uit de toppen van de bomen geplukt. Die noten vingen tenslotte de meeste zon waardoor ze de beste smaak krijgen.

Men moeten beginnen met groene jonge noten die op één of andere manier moeten fijn gemaakt worden. Er bestaan honderden recepten, waarvan het eerste zegt om de noten gewoon te wassen en in te prikken met een naald, terwijl het laatste zegt om de noten tot moes te slaan... Wijzelf zijn van mening dat de noten het best met een gewoon mes doorsneden worden. Daarna worden de notenstukken gewassen en in grote vaten gevoegd, gemengd met suiker, wijn en alcohol, zodat ze daar minstens 6 maanden kunnen weken, macereren. Daarna wordt het mengsel gefilterd, op smaak gebracht en in flessen getrokken.

Dan komt het moeilijkste. Laat die flessen zolang mogelijk liggen of staan. Na een jaar smaakt ie voortreffelijk. Franse inboorlingen beweren dat hij pas echt op smaak is na vijf jaar. Het is natuurlijk zeer moeilijk om zo lang te wachten.

Deze notenlikeur, want dat is een echte likeur, kan best gedronken worden voor of na de maaltijd. Een andere oude traditie bestaat er in om dit drankje te drinken tijdens de kerstnacht, na het bezoek aan de middernachtmis. Allen naar de nachtmis nu! Maar wanneer drink je dan de rest op? GEZONDHEID!!! Met de groeten van Milog!