Over Walnoten

Magie

Rond walnoten hangt er nog steeds veel magie. Eenvoudigweg omdat er nog steeds veel onwetendheid is rond walnoten. Door de jaren heen werd er niet bepaald veel onderzoek naar verricht. Er zijn ook niet bepaald veel professionele kwekers die uit ervaring kunnen spreken.

Laat mij toe enige afbreuk te doen aan deze magie met de bedoeling om klaarheid te scheppen, om een paar zaken te verduidelijken.

- Een algemene uitdrukking in de volksmond is : “ Na een goede walnotenoogst volgt een strenge winter.”

Niet dus! De walnotenoogst wordt bepaald door de weersomstandigheden op het moment van de bestuiving en de periode daarop. Indien na een grote oogst een strenge winter volgt is dit enkel toeval.

- Walnotenbomen verdrijven insecten.

Mis! Ze trekken ze aan. Net daarom werd er vroeger dikwijls een walnotenboom op de binnenkoer van een hoeve geplaatst. Op die binnenkoer bevond zich toen ook de mesthoop, uit praktische overweging. Rond een mesthoop zwermen er vliegen, muggen, … En net om te vermijden dat die insecten in de woning zouden komen werd er dus een walnotenboom geplaatst die de insecten rond zich houdt.

- Walnoten eten is goed voor de hersenen.

Dit keert terug tot in het Romeinse tijdperk. Omdat de pitten van walnoten op menselijke hersenen lijken dacht men dat ze daarvoor stimulerend werken.

- Wel juist : walnoten zijn rijk aan omega3-vetzuren.

Walnotenbomen en Rassen

Er bestaan 2 soorten walnotenbomen.  De Juglans Nigra en de Juglans Regia. De Juglans Nigra (of zwarte walnoot) is een snelgroeiende boom. Net omwille hiervan wordt deze soort gebruikt voor zijn hout. Denk maar aan het fineer in wagens of meubilair. De Juglans Regia kent vele rassen en kennen wij als de gewone walnoot in onze streken. Denk maar aan Buccaneer, Broadvieuw, nr 16, Rita, Plovdivski, Coenen, Lara, Franguette, …

    (Vanaf het najaar 2013 zullen hier verschillende rassen besproken worden.)

OOGST EN BESTUIVING, BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN BOOM VOOR UW TUIN!

Het is algemeen geweten dat walnotenbomen soms het ene jaar een grote oogst bieden en andere seizoenen een magere oogst. Ook hieromtrent doen vele verhalen de ronde, als zou de boom na een goed jaar moe zijn en dus een jaartje overslaan…, het zou typisch zijn aan walnotenbomen dat ze een goed jaar met een minder aflossen…

Neen! Dit zijn verhalen uit onwetendheid.

Zoals hiervoor reeds vermeld  wordt de walnotenoogst deels bepaald door de weersomstandigheden op het moment van de bestuiving en de periode daarop, deels door de ras-eigen bestuivingskenmerken. Een walnotenboom maakt in het voorjaar vrouwelijke bloemen en mannelijke katjes. Die mannelijke katjes produceren stuifmeel. En dit is net voor elk ras verschillend!

Er zijn namelijk veel rassen die slechts met mondjesmaat bloemen en stuifmeeldraden produceren en dus steeds voor een magere oogst zorgen. Er zijn rassen waarbij de bloeiperiode van de bloemetjes niet volledig of zelfs totaal niet gelijklopend is met de productieperiode van de stuifmeeldraden. Ook dit zorgt voor een magere oogst.

Als er tijdens de bloeiperiode ook nog eens regen valt, waardoor het rijpe stuifmeel op de grond terecht komt, moet je al helemaal niet rekenen op enige oogst. Jonge vruchten van vroegbloeiende rassen kunnen dan ook nog door vorst aangetast worden .

Welk ras kies ik dan best voor in mijn tuin?

Kies vooral rassen van bij ons of rassen die op dezelfde breedtegraad van de wereld voorkomen. Dit zijn rassen die in ons klimaat gedijen. Ga hier vooral geen rassen uit het zuiden ( zoals Lara, Franquette, Parisienne, …) kweken. Zij bloeien vroeg en de kans op vorstschade is te groot.

IRMA

Na jarenlang opvolgen van vele rassen walnotenbomen, kwamen we tot de vaststelling dat de meest ideale soort  in onze achtertuin groeit. We doopten dit ras met de naam IRMA .

De eigenschappen van dit ras zijn : -

  • Geen vroege bloei ( kans op vorstschade miniem )
  • Maakt heel veel vrouwelijke bloemetjes aan ( worden na de bestuiving walnoten )
  • Maakt massaal veel mannelijke stuifmeeldraden aan. Deze hangen werkelijk bij trossen.
  • Het stuifmeel rijpt niet allemaal terzelfdertijd af. Hierdoor kent deze soort een lange bestuifperiode.(Regent het m.a.w. een week lang tijdens de bestuiving, dan is de oogst totaal niet verloren.)
  • Het mannelijke stuifmeel rijpt af op hetzelfde moment als het aanmaken van de vrouwelijke bloemetjes.
  • Dit maakt dat deze soort een zelfbestuiver is.
  • De vruchten zijn middelgroot.
  • Dit ras bezit van nature voldoende vet, wat een walnoot nodig heeft voor een goede bewaring in de winter.
  • Lekkere, volle smaak.

Dit ras wordt veredeld op een snelgroeiende onderstam (Juglans Nigra), wat betekent dat er een veel vluggere productie van walnoten verkregen wordt.

We verwachten dat wij vanaf 2015 de eerst bomen kunnen leveren.